joi, 19 noiembrie 2009

Yann Tiersen si un concert

Pe langa faima pe care a capatat-o prin coloana sonora a filmului "Le fabuleux destin d'Amelie Poulain",Yann Tiersen este un artist halucinant. Si nu doar prin prestatiile sale la pian.

Am avut ocazia sa merg la conertul lui Yann Tiersen (4 Noimebrie, Sala Palatului) si am fost placut surprinsa. Stiam ca va fi un concert rock (si se pare ca eram una din putinele persoane care stiau asta), insa nu un astfel de concert rock. A cantat la vioara, la muzicuta si la chitara. Si mai era si o doamna draguta care se juca cu un sintetizator. Omul are o energie extraordinara. Nici nu apucai sa te obisnuiesti cu el la vioara, ca imediat il vedeai cu chitara in mana. Si cu ocazia asta am aflat ca Yann Tiersen are si o voce destul de buna.
In ciuda prestatiei lui de nota 10, fanele/fanii Yann Tiersen din "Amelie" (care probabil venisera pentru un concert de pian) s-au retras incet, incet din sala.

Stilul muzical abordat are un ritm alert, cu influente de punk, fusion si minimal, acestea fiind imbinate de altfel cu intrumente clasice. Stilul sau muzical avantgardist poate fi vazut ca fiind progresiv, prin diversitatea genurilor si a intrumentelor.
Yann Tiersen nu concerteaza, si nici nu canta. Yann Tiersen se joaca pur si simplu cu sunetele, creand o piesa de teatru ametitoare.

...listen

http://www.youtube.com/watch?v=tvB1kRAM-Jc

2 comentarii:

Doppelgänger spunea...

Holy shit, tipa aia are un "ondes Martenot"! @-) @-) @-)



Daca stiam ca o sa fie ceva de genul asta si ca mergeti atatia din facultate, veneam si eu. :-? It is definitely worth it.

Unknown spunea...

Chiar sunt curios unde apare punk-ul in toata povestea asta. Asta in primul rand... in al 2-lea: termenul de "fusion" se bate cap in cap cu "minimal". Stii macar ce presupun fusion si minimal ? adica, da.. explicatia e chiar in termen, dar nu e asa usor cum crezi tu. Nu ca vreau sa fac pe criticul muzical, dar tu ai scos niste ineptii oribile aici si tin sa le corectez. Oh, and... "progresivul" nu tine de varietate de instrumente si de stiluri... cauta pe google "masuri compuse", poate te luminezi un pic ;) cunoscatoare clar nu esti... critica = 0... poate-mi explici si mie intr-o zi care e scopul acestui post. Singurul lucru "competent" de aici e ca... ti-a placut concertul. In rest ai scris ca sa te aflii in treaba. Btw, "sintetizatorul" ala nu e chiar un sintetizator. E printre primele instrumente electronice, intr-adevar, dar nu sintetizator. Mda, si cam atat... sa te mai intreb "ever heard of spellcheck ?"... neah, o las asa.


Emin