miercuri, 4 februarie 2009

"Melt me slowly down, like chocolate"



...Said Kylie Minogue.

Momentul in care boabele de cacao au fost aduse de Christofor Columb , a marcat inceputul unei noi lumi - Lumea Noua a Ciocolatei.
Locuitorii Spaniei au inceput, treptat, sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristrocatie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestei bauturi.
In secolul XIX s-au produs două transformari importante în istoria ciocolatei. In 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai tarziu, suedezul Daniel Peter s-a gandit sa adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o noua inventie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Aşadar, ciocolata se topeşte în gură şi la figurat, dar şi la propriu. Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

In prezent, ciocolata poate fi consumata sub mai multe forme, de la "ciocolata calda" la cele "placate" cu aur, care pot ajunge la sume fabuloase. Insa, ciocolata nu mai este un lux, varietatea ciocolatei permitand oricui "sa-si faca moftul".

Si un alt studiu (personal chiar) a aratat ca cei care citesc articole de acest gen, dau fuga prin dulapuri sau magazine, ca sa manance ciocolata. Pofta buna!


Un comentariu:

CoajaDeCopac spunea...

Bleh. Asta cade direct pe solduri. Imi nenorocesc silueta cu asa ceva!